Je talent ontdekken bij restaurant Moodz

28 mei 2024


Bij Moodz Eten en Drinken kunnen gasten zeven dagen per week terecht voor een lunch,
borrel of diner. Op het terras voor het monumentale pand aan het Vesteplein in Delft is het
relatief rustig; de lunch is net achter de rug en voor de borrel is het nog te vroeg. In de
keuken wordt echter al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de avond. Eigenaresse
Monique Zevenbergen houdt geroutineerd een oogje in het zeil. In totaal werken hier zo’n
dertig mensen, verdeeld over de keuken en de bediening, vertelt ze. “Daarbij hebben we
altijd zo’n acht leerlingen van verschillende opleidingen van ROC Mondriaan en PrO Grotius
die bij ons praktijkervaring opdoen in de keuken of in de bediening.”
Sinds begin van het schooljaar helpt Denait Mulugeta (16) mee in de keuken. Denait zit op
het PrO Grotius en doet de Entree opleiding NT 2. Drie jaar geleden vluchtte ze met haar
vader, moeder, vier broers en twee zusjes vanuit Eritrea naar Nederland. Haar belangrijkste
doel op het PrO Grotius is om Nederlands te leren en voldoende kennis op te doen om door
te stromen naar mbo niveau 2. Ze werkt twee dagen per week bij Moodz en gaat drie dagen
naar school.


Monique geniet van het begeleiden van jongeren. “Ik krijg energie van jonge mensen, het is
leuk om hen het vak te leren. Ze mogen hier in principe alles doen. Leerlingen van PrO
Grotius vragen wel wat meer begeleiding. Denait sprak bijvoorbeeld nog nauwelijks
Nederlands toen ze hier kwam werken, dan kost het meer tijd om haar te laten zien wat je
bedoelt. Denait werkt in de keuken en doet voorbereidend werk. Bijvoorbeeld groente
snijden, meehelpen met de mise-en-place en meekijken bij het bereiden van een gerecht. Zij
werkt hier nu zo’n acht maanden en met de taal gaat het al veel beter. Dat komt ook omdat
dat ze heel gemotiveerd is.”


Het geeft veel voldoening om jongeren iets te leren vindt Monique. “Wat kost het voor moeite
om hen te laten meekijken en een kans te geven zich te ontwikkelen? Het is fijn om te
helpen. Juist als een leerling van ver moet komen, is het nog leuker als het lukt. Het is wel
een investering in tijd en aandacht, maar we dat zijn we gewend. Leerlingen kunnen hier
verschillende taken uitproberen ontdekken wat bij hen past. Het is mooi om te zien dat een
hele timide leerling in de loop van de tijd zijn draai vindt achter de bar of in de bediening. Het
bewijs dat het voor beide partijen goed werkt is dat Ralph, een oud-leerling van PrO Grotius,
hier al een tijdje werkt als chef in de keuken. Hij weet dan ook als geen ander hoe je
leerlingen moet begeleiden.”


Denait heeft aanleg voor het werk in de keuken, vindt Monique. ”Ze werkt heel snel, let goed
op en werkt heel netjes. Ze is leergierig en wil soms té snel. Dat bespreken we dan ook met
haar leerkracht die goed contact houdt en regelmatig langskomt om te bespreken hoe het
gaat.” Denait is zelf ook tevreden. “Ik wil graag zelf een gerecht leren maken, maar dan moet
ik eerst de taal nog beter leren.” Over haar toekomst heeft ze ook duidelijke ideeën. “Als ik
klaar ben met de Entree opleiding , wil ik graag naar het mbo.” Wil je dan ook in de keuken
gaan werken? Want dat kun je heel goed, vraagt Monique. Denait straalt van trots, maar
heeft iets anders in gedachten. “Als het lukt, wil ik tandarts-assistente worden. “Oh, wat leuk!
Dan komt het goed dat je heel precies kunt werken.”

CONTACT

PrO Grotius
Vulcanusweg 258
2624 AV Delft
info@progrotius.nl
015 - 8 000 001

OVER ONS

Op PrO Grotius volgen ruim tweehonderd leerlingen uit delft en de regio praktijkonderwijs. Branches: horeca, detailhandel, techniek en zorg.

© 2024 PrO Grotius - realisatie Knijnenburg Producties