Geen OV kaar voor leerlingen?

15 januari 2024

Meer dan tienduizend praktijkschoolleerlingen die stage lopen, krijgen toch geen OV-kaart. Het kabinet breekt de belofte die voormalig minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) eerder dit jaar deed. Ook op PrO Grotius zijn wij zeer teleurgesteld over het besluit van minister Mariëlle Paul dat onze leerlingen geen OV-kaart krijgen.

Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die sterk zijn in praktische vakken. Een cruciaal aspect van hun opleiding is het lopen van stages, waarbij zij praktijkervaring opdoen en zich voorbereiden op hun toekomstige loopbaan. Praktijkschoolleerlingen lopen in de bovenbouw (klas 4 en 5) twee tot wel vier dagen per week stage. 

Omdat praktijkonderwijs formeel voortgezet onderwijs is, hebben de praktijkschoolleerlingen niet automatisch recht op een OV-kaart. Minister Paul wil de OV-kaart nu voor slechts duizend bovenbouwleerlingen regelen, de praktijkschoolleerlingen die een zogenoemde entreeopleiding in het mbo volgen. Deze groep krijgt de OV-kaart niet volgend jaar, maar pas in 2026.

Wij zijn zeer teleurgesteld over deze keuze. Juist de leerlingen in het praktijkonderwijs, die vaker uit kwetsbare gezinnen komen, hebben deze compensatie van de kosten voor het reizen naar hun stage nodig. Het besluit is opnieuw een tegenvaller omdat het ministerie andere prioriteiten stelt dan op te komen voor deze kwetsbare leerlingen.

De komende week laat PrO Grotius samen met alle andere scholen voor praktijkonderwijs in Nederland van zich horen. Met de vijfde klassen en entree klas gaan wij donderdag naar de ingang van de tweedekamer om tweedekamerleden een A4’tje aan te bieden met de feiten. Onze website gaat  
dinsdag tijdens het Tweede Kamerdebat van 16.15 tot 0.00 uur op zwart. 

Op 16 en 18 januari wordt in de Tweede Kamer tijdens het debat over de
Onderwijsbegroting gesproken over de OV-kaart voor praktijkschoolleerlingen.
Wij hopen dat de Tweede Kamer toch met een oplossing komt, omdat 
leerlingen de OV-kaart keihard nodig hebben om zonder financiële  belemmeringen stage te kunnen lopen.

 

CONTACT

PrO Grotius
Vulcanusweg 258
2624 AV Delft
info@progrotius.nl
015 - 8 000 001

OVER ONS

Op PrO Grotius volgen ruim tweehonderd leerlingen uit delft en de regio praktijkonderwijs. Branches: horeca, detailhandel, techniek en zorg.

© 2024 PrO Grotius - realisatie Knijnenburg Producties