Mooie samenwerking met Scapino Delft

Onlangs publiceerde het regionale ondernemersmagazine Delft.business een artikel over Lolita Urot, filiaalmanager bij Scapino Delft. Momenteel begeleidt zij drie PrO Grotius studenten met de studierichting detailhandel. Lees hieronder hoe Lolita onze samenwerking ervaart en wat voor maatschappelijke impact het aanbieden van stageplekken kan maken.

‘Ik zie jongeren in hun stagetijd groeien’

“Op dit moment lopen bij ons drie stagiairs van praktijkschool PrO Grotius rond. Naast detailhandel, zoals bij ons, kunnen leerlingen ook aan de slag in de zorg, techniek en horeca. Bij Scapino helpen ze bijvoorbeeld met de bestellingen die we binnenkrijgen vanuit de online shop, en ze kijken ook mee met het kassawerk. We willen ze met alles laten kennismaken.

Ik ben eerder twaalf jaar filiaalmanager geweest bij Schoenenreus. Ook daar zag ik al hoe jongeren in hun stageperiode kunnen groeien. Ze komen binnen meteen onzekere houding en gaan zelfstandig naar buiten. Je geeft ze echt een toekomstperspectief – ook omdat we ze regelmatig aannemen.

We begeleiden stagiairs van verschillende opleidingsniveaus – ook van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), bijvoorbeeld. Die krijgen meer opdrachten mee dan de leerlingen van PrO Grotius, maar zij worden dan ook opgeleid om de winkel te kunnen runnen. Bij praktijkleerlingen moetje vaker uitleggen wat de bedoeling is. Maar dat is niet erg: we krijgen er veel voor terug. We zijn erg blij met de samenwerking – het is echt een win-winsituatie.

Er kloppen steeds meer stagiairs met indrukwekkende verhalen bij ons aan. Ze zijn bijvoorbeeld gevlucht uit hun land van herkomst. Dat vraagt om intensievere begeleiding, maar we willen deze jongeren graag een kans geven om te integreren in de maatschappij. Nu loopt bij ons inde winkel bijvoorbeeld een Afrikaanse jongen rond. Ik wil zo graag dat hij zijn stagecertificaat haalt – dan heeft hij niet voor niets zijn leven geriskeerd om hier te komen. Stagiairs kunnen ook hun verhalen bij ons kwijt. Dat geeft me veel voldoening in mijn werk.”

Tips van Lolita:

  • Besef dat een stagebedrijf een maatschappelijke functie heeft.
  • Zie jezelf niet alleen als stagebegeleider, maar ook als vertrouwenspersoon.
  • Bekijk niet alleen wat je investeert, maar ook wat je terugkrijgt.

Artikel door: Delft.business