samenwerking met bedrijven

"Zonder bedrijven is praktijkonderwijs simpelweg onmogelijk."

Op PrO Grotius volgen zo'n 200 leerlingen praktijkonderwijs.

Er zijn verschillende vormen
van samenwerking mogelijk

Er zijn verschillende voorzieningen voor stagebedrijven

ProGrotius stage 01

Onze school

Op het PrO Grotius volgen ruim tweehonderd leerlingen uit Delft en de regio praktijkonderwijs. We werken in kleine groepen en met een individueel leertraject voor elke leerling.

Op school geven we de basisvakken Nederlands, rekenen en burgerschap. We werken aan de persoonsvorming en leerlingen ontwikkelen werkgerichte competenties, zoals demonteren of schoonmaken.

Vanaf het derde jaar kiezen leerlingen voor een branche: horeca, detailhandel, techniek of zorg. Vakspecifieke vaardigheden zoals het repareren van waterleidingen of broodjes klaarmaken leren ze op de werkvloer.

Stages zijn erg belangrijk voor hun ontwikkeling en hun kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook op andere manieren halen we bedrijven de school in. Zonder bedrijven zou praktijkonderwijs simpelweg onmogelijk zijn.

Lees het verhaal van stagecoördinator Samira Ouddouche waarin zij vertelt hoe wij met bedrijven samenwerken.

Onze leerlingen

Onze leerlingen zijn erg divers in achtergrond, talenten en mogelijkheden. De meeste leerlingen halen hun pro-diploma en stromen daarna uit naar werk. Sommige leerlingen kiezen voor kopjaar met een entreeopleiding, mbo-niveau 1, en leren daarna verder. Een enkeling start een eigen onderneming terwijl hij of zij nog op de praktijkschool zit. We stimuleren al onze leerlingen om branchecertificaten halen, zoals: SHV keuken- en bedieningsassistent of een heftruckcertificaat.

Hoe divers ook, onze leerlingen hebben ook een aantal dingen gemeen. Zo moeten ze harder hun best doen dan leeftijdsgenoten om iets te bereiken. Ze leren daardoor al jong incasseren en doorzetten. En de meeste van hen houden er niet van om in de schoolbanken te zitten en theorie te leren. Op de werkvloer komen ze tot hun recht. Daar ontwikkelen zij zich vaak tot loyale stagiaires en werknemers.

Samenwerkingsvormen

We gaan graag naar bedrijven toe en halen ze ook graag de school in. Bijvoorbeeld door gastlessen of productiewerk voor interne stages. Ook zijn er bedrijven die materialen schenken. Zo kreeg de vakdocent een partij oude fietswielen van een fietsverhuurder. Perfect om mee te oefenen tijdens de techniekles. Een vergaande vorm van samenwerking zijn de TOP academies. In een TOP academie geven bedrijven samen met de school het onderwijs vorm.

Welke vorm van samenwerking past bij u en uw bedrijf? Ook als u nog geen concreet beeld hiervan heeft, kunt u contact opnemen. Samen kunnen we uw mogelijkheden en de behoeften van onze leerlingen op elkaar afstemmen. Daarnaast staan wij open voor nieuwe ideeën.

Stages

Onze leerlingen beginnen zo snel mogelijk aan een stage. Zo ontdekken zij wat bij hen past en waar hun talent ligt. Ze ontwikkelen algemene arbeidsvaardigheden en zelfvertrouwen. En ze leren om werkzaamheden goed en in het juiste tempo uit te voeren. Stagiaires voeren simpele taken uit die vaak terugkomen. Deze werkzaamheden zijn afhankelijk van de mogelijkheden van de specifieke leerling. Denk aan vakkenvullen, toetsenborden reinigen, kinderen verzorgen, mis-en-place maken of montagewerk.

ProGrotius stage 03

Uitstroom naar werk

Aan het eind van hun praktijkopleiding stromen onze leerlingen uit naar werk. Soms in combinatie met een vervolgopleiding. Zij vervullen reguliere vacatures of vinden een beschutte arbeidsplek. Veel leerlingen worden na hun stage aangenomen.

Ook als u geen ruimte heeft voor stagiaires, maar wel voor nieuw personeel, kunt u contact met ons opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een assistent-keukenmedewerker, assistent-bijrijder, assistent-schilder of assistent-schoonmaker. Belangrijk is dat dit werk duurzaam is en mogelijkheden tot groei biedt. Ook hebben onze oud-leerlingen vaak nog extra begeleiding nodig bij hun werk. De school denkt hierbij graag met u mee.

Voorzieningen en regelingen

Voor werkgevers die jongeren van de praktijkschool aannemen, zijn er verschillenden voorzieningen beschikbaar. Uw medeweker is mogelijk minder productief dan anderen. Hij of zij gebruikt specifieke middelen voor het werk. Of heeft begeleiding nodig. Hiervoor kunt u compensatie krijgen van de overheid. Denkt u bijvoorbeeld aan subsidie, fiscaal voordeel of een gemeentelijke regeling. Ook zijn er regelingen die het risico op extra verzuim voor u afdekken. Zo wordt het voor u makkelijker om maatschappelijk te ondernemen en krijgen onze leerlingen die kansen die zij verdienen.

Het PrO Grotius wijst u graag door naar de juiste instanties. Ook kunnen we u binnen de gemeente koppelen aan een jobcoach. Hij of zij helpt verder op de werkvloer. Als onze leerlingen de praktijkschool verlaten, helpen wij hen met de inschrijving in het doelgroepregister. Dit meestal nodig wanneer een bedrijf van een regeling gebruik wil maken. Ook volgen we nog twee jaar lang op een afstand hoe het met de schoolverlater gaat.

Onze school heeft een ESF-subsidie voor arbeidstoeleiding toegekend gekregen van het Europees Sociaal Fonds. Meer daarover op deze pagina »

Meer weten?

Graag geven we u in een vrijblijvend gesprek meer informatie.

Bent u benieuwd naar de ervaring van andere bedrijven? Hier leest u hun verhalen.

Of volg ons, onze leerlingen en de bedrijven met wie we samenwerken op Linkedin.

ProGrotius stage 02

Contact

Neem contact op om in gesprek te gaan over de mogelijkheden! Stuur je bericht of terugbelverzoek en we reageren zo spoedig mogelijk!

Naam
Maak je keuze

Lees meer inspirerende verhalen...

Handen uit de mouwen

Hoewel Dicky tijdens zijn opleiding voor de branche ‘techniek’ kiest, belandt hij tijdens zijn stage op de schoonmaakafdeling van Rietbroek. Toch niet zo’n gekke keuze als het lijkt. Inmiddels werkt hij er al twee jaar met plezier. ‘Elke dag maak ik mensen blij.’

Inpassen in het bedrijfsproces

‘Dat hangt van de persoon af,’ is een antwoord dat je veel hoort van Eddy. De manager operatie is druk met de lopende zaken in zijn winkel. Toch maakt hij graag tijd om zijn ervaring met andere ondernemers te delen. ‘Het is belangrijk dat deze jongeren een kans krijgen op de arbeidsmarkt.’

Het investeren waard

De juiste plek voor elke stagiaire vinden, dat is waar Gabrielle van Geffen voor warm loopt. ‘Je kunt niet iedereen op de spoedeisende hulp of de ic neerzetten.’

Talenten ontdekken

Met een grote glimlach stapt Mohammed op de klanten van Ado Bike Delft af. Het is je moeilijk voor te stellen, maar dit is dezelfde jongen die vijf jaar geleden als stagiaire binnenkwam. Een jongen die niets durfde te zeggen en nog nooit van een remblokje gehoord had. Nu is hij een vaste medewerker met ambities.

Teamwork

Tijdens de bruiloft van haar moeder in het Stads-koffyhuis loopt Abby (18) langs de keuken. De gezellige sfeer die er hangt, valt haar op. Als ze een paar maanden later een stageplek zoekt, weet ze meteen waar ze wil solliciteren. Vier jaar later werkt ze er nog steeds.

DNA-match

Een ‘verrijking’ noemt Peter Rietbroek de stagiaires en schoolverlaters die hij aanneemt. Maar te veel romantiseren moet je het ook weer niet. ‘We zijn ook gewoon een commercieel bedrijf.’